stycznia 01, 2020

7.18. Przepisy przywiezione prosto ze Sri Lanki




 Lankijska kuchnia bardzo przypadła nam do gustu. Mieszkańcy wyspy są mistrzami w dobieraniu nieoczywistych przypraw i tworzeniu niesamowitych smaków z tego co akurat mają pod ręką. Podczas naszego pobytu starałam się zbierać przepisy naszych ulubionych dań, aby móc trochę Sri Lanki zabrać ze sobą do Polski i pokazać naszym najbliższym. Mam nadzieję, że te pomysły na dania spodobają się Wam i zagoszczą w Waszych kuchniach.
Uwaga! Jeśli dopiero planujecie pobyt na Sri Lance warto przywieźć ze swojej podróży lankijskie przyprawy, które znacznie ułatwią gotowanie. Warto rozejrzeć się za suszonymi liśćmi curry, proszkiem curry w wersji zwykłej i prażonej, płatkami chilli, cynamonem.

CHICKEN CURRY


Najbardziej popularne danie w całej Sri Lance. Tutaj w wersji kurczakowej, ale tak naprawdę widzieliśmy mnóstwo modyfikacji tego przepisu. W języku syngaleskim "curry" znaczy "sos" i jest to po prostu specyficzna mieszanka ziół i przypraw, w której możemy przygotować co nam tylko wyobraźnia podpowie. Kurczak, krewetki, ryba, a może warzywa? Bardzo smakowała nam wersja z buraczkami, fasolą szparagową, ziemniakami. Możliwości się nie kończą!
Czas przygotowywania około 1h.
Składniki wystarczają na około 4 porcje.

SKŁADNIKI:
500g nóżek z kurczaka bez kości i skóry
pół zielonej papryki
pół puszki krojonych pomidorów
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
1/2 średniej cebuli
4 ząbki czosnku
2 łyżki startego korzenia imbiru
7 suszonych liści curry
2 i 1/2 łyżeczki prażonego proszku curry
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chilli w proszku
3 łyżki oleju
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej olej na patelni. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek oraz starty na tarce imbir. Podsmaż kilka minut, aż cebula się zeszkli. 

Dodaj proszek curry, chilli, słodką paprykę, zmielony cynamon, liście curry i podsmaż wszystko razem kilka minut.

Pokrój kurczaka w większą kostkę i dodaj do przypraw, podsmaż razem 5 minut. 

Dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pomidory, sól, cukier. Gotuj razem około 10 minut, często mieszając.

Na koniec dodaj mleko kokosowe, wodę, ocet i doprowadź curry do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut do częściowego odparowania płynu. Możesz dodać więcej soli/cukru/octu do smaku.
 


LANKIJSKI DAL


To pyszna, sycąca potrawka z soczewicy w lankijskim wydaniu. Może być częścią posiłku, lub występować jako gwiazda główna programu. 

SKŁADNIKI:
2 szklanki soczewicy czerwonej
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 puszka mleka kokosowego
2-3 łyżki oleju roślinnego
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
1 i 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka czarnej gorczycy
3 łyżki suszonych liści curry
1/2 łyżeczki soli
szczypta płatków chilli

PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka. Dodaj wodę i kurkumę, gotuj pod przykryciem do miękkości soczewicy - około 10 minut.

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć kumin, gorczycę, kozieradkę, chilli oraz cebulę i smaż około 3 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj liście curry i smaż razem przez kolejną minutę. Zawartość patelni wlej do soczewicy.

Dodaj mleko kokosowe, sól i gotuj przez 5 minut, często mieszając.


SAMBOL


Często wykorzystywana przyprawa podawana do głównych dań, aby dodać potrawom pikantności. Dzięki temu każdy może sam określić jaki poziom ostrości preferuje. Wykonanie zajmuje 5 minut.

SKŁADNIKI:
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
2 łyżki soku z limonki

Połącz składniki ze sobą w niewielkiej miseczce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Z plecaczkiem , Blogger