Lankijska kuchnia bardzo przypadła nam do gustu. Mieszkańcy wyspy są mistrzami w dobieraniu nieoczywistych przypraw i tworzeniu niesamowitych smaków z tego co akurat mają pod ręką. Podczas naszego pobytu starałam się zbierać przepisy naszych ulubionych dań, aby móc trochę Sri Lanki zabrać ze sobą do Polski i pokazać naszym najbliższym. Mam nadzieję, że te pomysły na dania spodobają się Wam i zagoszczą w Waszych kuchniach.
Uwaga! Jeśli dopiero planujecie pobyt na Sri Lance warto przywieźć ze swojej podróży lankijskie przyprawy, które znacznie ułatwią gotowanie. Warto rozejrzeć się za suszonymi liśćmi curry, proszkiem curry w wersji zwykłej i prażonej, płatkami chilli, cynamonem.
Uwaga! Jeśli dopiero planujecie pobyt na Sri Lance warto przywieźć ze swojej podróży lankijskie przyprawy, które znacznie ułatwią gotowanie. Warto rozejrzeć się za suszonymi liśćmi curry, proszkiem curry w wersji zwykłej i prażonej, płatkami chilli, cynamonem.
CHICKEN CURRY
Najbardziej popularne danie w całej Sri Lance. Tutaj w wersji kurczakowej, ale tak naprawdę widzieliśmy mnóstwo modyfikacji tego przepisu. W języku syngaleskim "curry" znaczy "sos" i jest to po prostu specyficzna mieszanka ziół i przypraw, w której możemy przygotować co nam tylko wyobraźnia podpowie. Kurczak, krewetki, ryba, a może warzywa? Bardzo smakowała nam wersja z buraczkami, fasolą szparagową, ziemniakami. Możliwości się nie kończą!
Czas przygotowywania około 1h.
Składniki wystarczają na około 4 porcje.
Czas przygotowywania około 1h.
Składniki wystarczają na około 4 porcje.
SKŁADNIKI:
500g nóżek z kurczaka bez kości i skóry
500g nóżek z kurczaka bez kości i skóry
pół zielonej papryki
pół puszki krojonych pomidorów
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki wody
1/2 średniej cebuli
4 ząbki czosnku
2 łyżki startego korzenia imbiru
2 łyżki startego korzenia imbiru
7 suszonych liści curry
2 i 1/2 łyżeczki prażonego proszku curry
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chilli w proszku
3 łyżki oleju
2 łyżeczki octu jabłkowego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej olej na patelni. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek oraz starty na tarce imbir. Podsmaż kilka minut, aż cebula się zeszkli.
Dodaj proszek curry, chilli, słodką paprykę, zmielony cynamon, liście curry i podsmaż wszystko razem kilka minut.
Pokrój kurczaka w większą kostkę i dodaj do przypraw, podsmaż razem 5 minut.
Dodaj pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pomidory, sól, cukier. Gotuj razem około 10 minut, często mieszając.
Na koniec dodaj mleko kokosowe, wodę, ocet i doprowadź curry do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut do częściowego odparowania płynu. Możesz dodać więcej soli/cukru/octu do smaku.
LANKIJSKI DAL
To pyszna, sycąca potrawka z soczewicy w lankijskim wydaniu. Może być częścią posiłku, lub występować jako gwiazda główna programu.
SKŁADNIKI:
2 szklanki soczewicy czerwonej
2 i 1/2 szklanki wody
2 szklanki soczewicy czerwonej
2 i 1/2 szklanki wody
1 cebula
1 puszka mleka kokosowego
2-3 łyżki oleju roślinnego
1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
1 i 1/2 łyżeczki ziaren kuminu
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka czarnej gorczycy
3 łyżki suszonych liści curry
1/2 łyżeczki soli
szczypta płatków chilli
PRZYGOTOWANIE:
Soczewicę dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka. Dodaj wodę i kurkumę, gotuj pod przykryciem do miękkości soczewicy - około 10 minut.
Soczewicę dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka. Dodaj wodę i kurkumę, gotuj pod przykryciem do miękkości soczewicy - około 10 minut.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć kumin, gorczycę, kozieradkę, chilli oraz cebulę i smaż około 3 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj liście curry i smaż razem przez kolejną minutę. Zawartość patelni wlej do soczewicy.
Dodaj mleko kokosowe, sól i gotuj przez 5 minut, często mieszając.
SAMBOL
Często wykorzystywana przyprawa podawana do głównych dań, aby dodać potrawom pikantności. Dzięki temu każdy może sam określić jaki poziom ostrości preferuje. Wykonanie zajmuje 5 minut.
SKŁADNIKI:
3 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
1 łyżeczka sproszkowanego chilli
2 łyżki soku z limonki
Połącz składniki ze sobą w niewielkiej miseczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz